Acerca de

Tarihçe
.png)
ODTÜ KKK ADT Tarihi
ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nün eğitim-öğretime açılmasından sadece 1.5 ay sonra 11 Kasım 2005 tarihinde kurulan, ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü Atatürkçü Düşünce Topluluğu'nun (ODTÜ KKK ADT) kuruluş tarihi bilerek seçilmiştir. 11 Kasım tarihi, Ulu Önder'in vefatının ertesi günü olması nedeniyle, Atatürk'ün fikirlerinin asla ölmediğini, cumhuriyetin ve devrimlerin koruyucusu ve devam ettiricisi olan Türk gençliği tarafından yaşatılacağını simgeler. Topluluk, bu misyonu kendine ilke edinmiştir.
Kuruluşunun hemen ardından faaliyetlerine başlayan 2006 yılında komiteler sistemiyle organizasyonel yapısını şekillendiren ODTÜ KKK ADT, bu yapıyı günümüze kadar taşımıştır.
ODTÜ KKK ADT, kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği etkinliklerle, yaptığı çalışmalarla ve imza attığı işlerle milli bayramları, anma ve kutlama günlerini, yalnızca birer takvim olayı olmaktan çıkarıp, cumhuriyetin değerlerini pekiştiren ve yaşatan birer etkinliklere dönüştürmüştür.
Ulusal Etkinlikler, Kutlamalar ve Anma Günleri
ODTÜ KKK ADT, milli bayramları coşkuyla kutlama geleneğini, kurulduğu andan itibaren sürdürmüştür. Bu misyonun en somut örnekleri arasında; 2011'de "Cumhuriyet Yemeği" olarak başlayan ve 2014'ten sonra "Geleneksel Cumhuriyet Balosu"na evrilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları yer almaktadır. Bu kutlamalar, kampüsün en önemli sosyal etkinliklerinden biri haline gelmiştir. Ayrıca, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda KKTC'deki ilkokul öğrencilerini kampüste ağırlayarak, onlara özel bilgilendirici ve eğlendirici faaliyetler organize ederek bu özel günü çocukların coşkusuyla taçlandırmıştır. Öte yandan son yıllarda çeşitli sosyal sorumluluk kampanyaları ile özellikle de Lösemili çocukların ihtiyaçları hususunda "Geleneksel 23 Nisan Bağış Kampanyaları" organize etmektedir. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nda ise 2011 yılından bu yana düzenlenen "Geleneksel Fener Alayı", ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü öğrencilerinin, Atatürk'ün gençliğe emanet ettiği cumhuriyete olan bağlılıklarının güçlü bir sembolü olmuştur.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bedenen ayrılışının yıl dönümleri olan 10 Kasım'larda anma törenlerinde aktif olarak görev almayı en önemli sorumluluklarından biri olarak kabul etmekte ve her yıl bu görevi yerine getirmekte, 10 Kasım'ın sadece bir yas günü değil, Atatürk'ün kendi ifadesiyle "Büyük ölülere matem gerekmez fikirlerine bağlılık gerekir" anlayışıyla; Atatürk'ün ilke ve devrimlerini yani onun ideolojisi olan Kemalizmi kitlelere anlatmak maksadıyla kitapçıklar ve çeşitli yayınlar üretmektedir. Bunun yanı sıra, Ahmet Taner Kışlalı ve Türkan Saylan gibi önemli Türk aydınlarının vefat yıl dönümlerinde özel yayınlar ve anma etkinlikleri düzenleyerek, aydınlanma meşalesini taşıma görevini üstlenmiştir.
Kıbrıs ADT Kimliği: Ulusal Bir Güç
2009'dan itibaren Türkiye'deki Ulusal Atatürkçü Düşünce Toplulukları/Kulüpleri Çalıştaylarına düzenli olarak heyetler gönderen ODTÜ KKK ADT, bu platformlarda sunduğu tebliğlerle ulusal alanda dikkat çekmiş ve kısa sürede "KKTC Temsilcisi" unvanını kazanmıştır. Atatürkçü kamuoyunda "Kıbrıs ADT" olarak anılmaya başlayan topluluk, özellikle Kıbrıs Meselesi ve Doğu Akdeniz konularında yürüttüğü yoğun çalışmalarla bir fikir kuruluşuna dönüşmüştür. 2018 yılından itibaren Bağımsız Atatürkçü Düşünce Toplulukları/Kulüpleri Birliği'ne katılan ODTÜ KKK ADT, Mavi Vatan ve Kıbrıs meselesi konularında ortak bildirilerin yazılmasına öncülük ederek, Atatürkçü gençlik hareketinin bu hayati konulardaki yol haritasının ideolojik altyapısını oluşturmuştur.
Yayıncılık ve Dijital Varlıkla Yeni Bir Dönem
Akademik ve entelektüel gelişim de topluluğun önceliklerinden biri olmuştur. Kampüste en çok seminer ve konferans düzenleyen topluluk konumundaki ODTÜ KKK ADT, alanında uzman akademisyenler, emekli bürokratlar, araştırmacı-yazarlar ve siyasetçileri öğrencilerle buluşturarak, onların çok yönlü gelişimine katkıda bulunmuştur. Topluluk, 2021 yılında yayıncılık alanında önemli bir hamle yaparak "Kemalist Kıbrıs" dergisini yayımlamaya başlamıştır. Tematik sayılarıyla öne çıkan dergi, öğrencilerin ve alanında uzman akademisyenlerin yazılarını bir araya getirerek güçlü bir entelektüel birikim sağlamıştır. Yine 2021 yılından itibaren çıkarılan kitapçıklar, geleneksel ODTÜ KKK ADT yayınlarının ötesine geçerek, daha önce ele alınmamış konulara değinmiştir.
Dijital platformları da etkin bir şekilde kullanan ODTÜ KKK ADT, Spotify'da podcast kanalı açmış, yoğun blog yazılarıyla üyelerine yeni bir üretim alanı sunmuştur. "Atatürk'ün Yolu Gazetesi" ve "8 Mart Bülteni" gibi periyodik yayınlarla kampüs içinde yayıncılık kültürünün taşıyıcısı olmuştur. Bunlara ek olarak, topluluk düzenli olarak belgesel ve film gösterimleri yaparak kültürel ve sanatsal faaliyetleri de gündemine almıştır.
Bağımsız ADT/K İlkesi
ODTÜ KKK Atatürkçü Düşünce Topluluğu, varoluş felsefesinin en temel ilkesini bağımsızlık olarak benimsemiştir. Topluluk, yaklaşık 20 yıllık tarihinde hiçbir siyasi parti, dernek veya kuruluşun kontrolü altına girmemiş, tamamen kendi ilkeleri ve öğrencilerin iradesiyle hareket etmiştir. Zaman zaman belirli siyasi parti ve derneklerin kontrolünde olan ADT/K'lerin faaliyetlerine en sert tepki veren topluluklardan biri olmuştur. ODTÜ KKK ADT, bu bağımsız duruşun, özellikle "ADT/K" adını taşıyan tüm topluluklar için vazgeçilmez olduğuna inanmaktadır. Bu inançla, topluluk içinde zaman zaman ortaya çıkan, topluluğu siyasi bir partiye bağlama girişimlerine karşı kararlı bir mücadele vermiş ve bu mücadeleden başarıyla çıkmıştır. Bu duruş, topluluğun ideolojik çizgisini, şeffaflığını ve demokratik yapısını korumasını sağlamıştır.
İlkler ve Enler
ODTÜ KKK Atatürkçü Düşünce Topluluğu, kurulduğu günden bu yana birçok ilke ve en'e imza atarak kampüsün öncü topluluğu olmuştur. Bu başarılar, topluluğun dinamik ve yenilikçi ruhunu yansıtmaktadır:
-
Kampüste internet sitesine sahip ilk topluluktur.
-
Kampüste "Belgesel Günleri" başlatan ilk topluluktur.
-
Kampüste spor turnuvaları organize eden ilk topluluktur.
-
ODTÜ KKK'de en çok seminer ve konferans düzenleyen topluluktur.
-
Kampüste Cinsiyet Eşitliği Komitesi kurarak bu komiteyi aktif şekilde çalıştıran ilk ve tek topluluktur.
-
Mavi Vatan Komitesi'ni kuran ve bu komiteyi aktif çalıştıran ilk ve tek ADT/K'dir.
-
Bilim ve Teknik Komitesi kurarak mesleki geziler düzenleyen ilk ve tek ADT/K'dir.
Topluluk Başkanları
2005-2006 - Müge TÜREGÜN
2006-2007 - Burçak DİLEKLİ
2007-2008 - Semih SAYIN
2008-2009 – M.Efe OĞUZ
2009-2010 - Melis TUTAN
2010-2011 - Batuhan SÖZEN
2011-2012 – Onur KAYA
2012-2013 – Doğukan UYAN
2013-2014 – Doruk ERBAŞ
2015-2016 – Yağız Cem KONYAR
2016-2017 – Emre Onur EKİCİ
2017-2018 – Mehmet Berk ÇEVİK
2018-2019 – Gözde TÜTER
2019-2020 – Miraç ÖZPOLAT
2020-2021 – Selen KARAKAŞ
2021-2022 – Ali ERGENDEDEOĞLU
2022-2023 – Ali ERGENDEDEOĞLU
2023-2024 - Gökberk LÜK
2024-2025 - Ahmet Burak Can VARLIK
2025-2026 - Ahmet Burak Can VARLIK
Topluluk Akademik Danışmanları
2005-2008 - Ayla ÖZDEMİR
2008-2010 - Yakup KEPENEK
2010-2012 - Güzin ERLAT
2012-2022 - Yonca ÖZDEMİR
2014-2016 - Nevin YAZICI (II.Danışman Olarak)
2022-2023 - Mustafa SEMERCİ
2023-2025 - Saliha ÖNER
TOPLULUK LOGOLARI

ODTÜ KKK ADT'nin ilk logosu.
(2005-2011)
ODTÜ KKK ADT'nin 2011-2023
yılları arasında kullandığı logo


ODTÜ KKK ADT'nin Güncel Logosu
(2023-...)

ODTÜ KKK Atatürkçü Düşünce Topluluğu
Bağımsız ADT/K'lar Birliği üyesidir.
ODTÜ KKK ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE TOPLULUĞU
.png)